De huid en deodorant

Zweten is nuttig. Door te zweten zorgt ons lichaam er namelijk voor dat de temperatuur niet te hoog wordt. Natuurlijk hebben we liever dat dit niet gebeurt, of in elk geval niet op het verkeerde moment. Daarom gebruiken we allemaal massaal deodorant. Maar wat doet deodorant eigenlijk? En zorgt het er echt voor dat we niet meer zweten?

 Waarom we zweten

Zweetklieren komen over de gehele huid voor. Er zijn twee soorten zweetklieren, waarvan de bekendste de apocriene zweetklieren zijn. Dit zijn de klieren die verantwoordelijk zijn voor wat we zweetlucht noemen. Deze zweetklieren komen onder andere voor in de oksels. Pas zodra zweet aan het huidoppervlakte komt wordt het door bacteriën omgezet in een stof met de beruchte zweetlucht.

Het verschil tussen deodorant en antiperspirant

De meesten van ons kennen het woord deodorant. Dit woord wordt soms ook gebruikt voor wat eigenlijk antiperspirant is. Antiperspirant blokkeert de uitgangen van de zweetklieren en zorgt er dus daadwerkelijk voor dat je niet gaat zweten. Deodorant voorkomt het zweten niet maar zorgt ervoor dat de geur wordt aangepakt.

Mijn tips

Voor de meeste mensen werkt deodorant prima. Maar als  je dus niet wilt zweten kan je het beste een antiperspirant gebruiken. Je herkent dit product doordat er onder andere aluminium of zirconium is zit. Goed de achterkant van de verpakking lezen dus.
Hopelijk was dit een nuttig artikel. Mocht je nog vragen hebben kan je me die altijd stellen via het contactformulier. Ik geef altijd persoonlijk antwoord!


    Ellen de Haan
    Ellen de Haan

    Ik vind het belangrijk dat je je goed voelt in je eigen huid. Ik ben dan ook blij als ik degene mag zijn die daarvoor kan zorgen. Dit kan gaan om een huidprobleem of simpelweg het onderhouden van de huid. Iedere huid kan een goede verzorging gebruiken. Ik nodig je graag uit voor een vrijblijvende huidanalyse via: http://www.huidrotterdam.nl/huidanalyse