Melasma is een vorm van overmatige pigmentvorming. Melasma kan erg frustrerend zijn, dus wil ik graag wat inzicht geven in de mogelijkheden tot de behandeling hiervan.

Melasma
Bij melasma ontstaan er grillige donkerbruine vlekken in het gezicht. Dit is dus een vorm van hyperpigmentatie. Het komt het meest voor bij vrouwen en nog meer bij vrouwen met een donkere huidskleur. Melasma treedt vooral op tijdens de zwangerschap of tijdens gebruik van hormonen. Natuurlijk speelt zonlicht ook een rol bij de vorming van dit pigment.

Per persoon verschillend
Als melasma is ontstaan verschilt het per persoon hoe zich dit ontwikkeld. Bij sommige zal het pigment vanzelf verdwijnen als de huid aan minder zonlicht wordt bloodgesteld. Bij andere kan het in de winter verminderen en weer opkomen in de lente/zomer. Ook kan het verminderen na de zwangerschap als de hormoonactiviteit verminderd. Aan de andere kant kan het pigment ook meer worden bij bijvoorbeeld een volgende zwangerschap of bij meer blootstelling aan zonlicht.

Tips voor behandeling

Zonbescherming
Een goede zonbescherming is altijd aan te raden. Je zorgt er dan in ieder geval voor dat de invloeden van buitenaf zo minimaal mogelijk invloed hebben op de huid. De zon is er elke dag, dus ook in de winter. Voorkom dat je huid beschadigd raakt en smeer je elke dag in met een goede SPF bescherming.
Productgebruik
Producten kunnen in de huid ervoor zorgen dat de pigmentcellen minder actief reageren om pigment aan te maken onder invloed van zonlicht. Zou je dus producten gebruiken die de pigmentcellen onderdrukken en hiernaast een goede zonbescherming gebruiken, ben je dubbel zo goed bezig.
Peelings
Naast productgebruik (wat de huid van buitenaf beschermt) kunnen we met een behandeling van een peeling het pigment aanpakken wat al dieper in de huid ligt. In deze peelings zitten fruitzuren verwerkt. Deze fruitzuren hebben de functie om dieper in de huid te komen dan een crème, waardoor je meer resultaat zal behalen met het behandelen van pigment.

Mocht je dus last hebben van melasma zijn er gelukkig voldoende mogelijkheden. Laat je goed informeren door een specialist, voordat je ergens aan begint.


Ellen de Haan
Ellen de Haan

Ik vind het belangrijk dat je je goed voelt in je eigen huid. Ik ben dan ook blij als ik degene mag zijn die daarvoor kan zorgen. Dit kan gaan om een huidprobleem of simpelweg het onderhouden van de huid. Iedere huid kan een goede verzorging gebruiken. Ik nodig je graag uit voor een vrijblijvende huidanalyse via: http://www.huidrotterdam.nl/huidanalyse