Wat is melanine en waarom hebben we het nodig?

Melanine is de gele, roodbruine of donkerbruine kleurstof die de kleur van de huid bepaalt.

Hoe wordt melanine ontwikkeld

Melanine wordt aangemaakt in de pigmentcellen van de huid. Deze cellen noemen we melanocyten. Door UV-straling worden de melanocyten extra geactiveerd en maken deze meer melanine aan. Iedereen heeft dezelfde hoeveelheid melanocyten. Het verschil in huidskleur komt door de hoeveelheid melanine die wordt aangemaakt en behouden in de huid.

De functie van melanine in de huid

Het pigment in de huid (melanine) beschermt de huid tegen UV straling. Zonder de bescherming van pigment zou het DNA in de huid sneller beschadigd kunnen raken, waardoor er sneller huidkanker kan ontstaan. Mensen met een lichte huidskleur hebben dus meer kans op beschadiging van het DNA, dan mensen met een meer gepigmenteerde huidskleur.

Mijn tip

Bescherm de huid dagelijks met een SPF-bescherming, ook in de winter! De zon schijnt elke dag en kan dus ook elke dag schade aanrichten aan de huid.


Ellen de Haan
Ellen de Haan

Ik vind het belangrijk dat je je goed voelt in je eigen huid. Ik ben dan ook blij als ik degene mag zijn die daarvoor kan zorgen. Dit kan gaan om een huidprobleem of simpelweg het onderhouden van de huid. Iedere huid kan een goede verzorging gebruiken. Ik nodig je graag uit voor een vrijblijvende huidanalyse via: http://www.huidrotterdam.nl/huidanalyse