Wat is couperose?

Couperose is de aanwezigheid van veel rode en/of blauwe bloedvaatjes in het gezicht. Het is een onschuldig verschijnsel dat vooral optreedt bij mensen met een blanke huid. Meestal kun je hier wat van gaan merken bij een leeftijd vanaf 30 jaar. Couperos komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Een andere naam voor couperose “essentiële teleangiëctasiëen”.

Hoe ontstaat couperose?

Couperose ontstaat doordat oppervlakkige adertjes in de huid slapper zijn geworden, waardoor ze gaan verwijden. Een aantal oorzaken hiervoor kunnen zijn:

  • Erfelijkheid.
  • Overmatige blootstelling aan de zon.
  • Mensen met een lichter huidtype hebben een hogere kans op couperose dan mensen met een donkerdere huid.
  • Langdurig gebruik van corticosteroïd bevattende crèmes of zalven op het gezicht.
  • Alcoholgebruik.

Hoe ziet couperose eruit?

Couperose zien we voornamelijk op de wangen, de neus en op de kin. Door met de vingertop op het vaatje te drukken verdwijnt de roodheid eventjes en verschijnt na een paar tellen weer. De uitgezette adertjes kunnen ook klachten geven zoals prikkelingen, branderigheid, jeuk of tintelingen.

Couperose wordt onderscheden van de aandoening rosacea. Bij rosacea zijn er ook andere verschijnselen zoals rode bultjes, zwellingen en puskoppen. Bij couperose treden deze verschijnselen niet op.

Behandeling van couperose

De meest effectieve manier om couperose te behandelen is door middel van vaatlaser. Hiervoor zijn een aantal behandelingen nodig. Ook zijn er crèmes die de roodheid van couperose kunne verminderen, maar die verwijderen nooit het bloedvaatje. Ten slotte kan je ook camouflagetherapie proberen, daarbij ontvang je een uitleg van de huidtherapeut hoe je de camouflage elke dag op de juiste manier kunt toepassen voor een lange termijn resultaat en een juiste kleur aangemeten.

Wat kun je zelf doen aan couperose?

Wat je zelf kunt doen aan couperose is zo veel mogelijk prikkels vermijden waardoor de bloedvaatjes kunnen gaan uitzetten, bijvoorbeeld het beschermen tegen zonlicht en het verminderen van alcoholgebruik.


Ellen de Haan
Ellen de Haan

Ik vind het belangrijk dat je je goed voelt in je eigen huid. Ik ben dan ook blij als ik degene mag zijn die daarvoor kan zorgen. Dit kan gaan om een huidprobleem of simpelweg het onderhouden van de huid. Iedere huid kan een goede verzorging gebruiken. Ik nodig je graag uit voor een vrijblijvende huidanalyse via: http://www.huidrotterdam.nl/huidanalyse