Couperose/Rosacea - Wat is couperose, oorzaak en hoe behandelen


Er bestaan verschillende vaatafwijkingen in de huid. Couperose is zichtbaar als een rode verkleuring waarin kleine adertjes zichtbaar zijn. Rosacea is een vorm van couperose gecombineerd met ontstekingen. Ook kunnen er losse rode vaatjes zichtbaar zijn. Een voorbeeld hiervan is een ‘spider neavi’. Dit is een kleine ronde kern waaruit kleine adertjes als uitlopers komen (ziet eruit als een soort spinnetje).


Hoe ontstaat couperose/rosacea?

rosacea couperoseHet precieze ontstaan van bovenstaande vaatafwijkingen is niet bekend. Erfelijke factoren kunnen een rol spelen. Ook kan een ontregeling van het systeem dat het verwijden en vernauwen van de bloedvaatjes in het gezicht regelt een rol spelen. Uitgebreide blootstelling aan UV-straling kan een risicofactor zijn.


Wat zijn de symptomen van rosacea?

Rosacea is een chronische aandoening die voorkomt in het gezicht. De symptomen van Rosacea zijn roodheid, zichtbare bloedvaatjes en ontstekingen. Deze symptomen zijn vaak symmetrisch te zien op met name de neus en wangen, maar ook het voorhoofd en de kin zijn soms aangedaan.
Daarnaast wordt er vaak gesproken over ‘break-outs’, dit zijn periodes waarin de Rosacea heftiger is dan in de periode ervoor. Tijdens deze periode zijn er vaak meer onzuiverheden te zien en is de roodheid heviger.

Wat zijn de symptomen van couperose?

Heb je last van altijd last van een rode blos op de wangen? Ontsierende vaatjes op de neus? Dan heb je waarschijnlijk last van couperose. Deze roodheid wordt veroorzaakt doordat oppervlakkige haarvaatjes zijn verwijd en/of gesprongen. Dit kan zich uiten in een continu aanhoudende rode gloed of door duidelijk waarneembare vaatjes (teleangiëctastieën) op het gezicht.


Couperose/Rosacea behandelen

Een behandeling met laser is het meest effectief in het verminderen/verwijderen van couperose en/of rosacea. Hieronder een overzicht met de mogelijkheden:

Vrijblijvend consult
Als eerst vindt er een vrijblijvend consult plaats. Tijdens dit consult kunnen alle vragen worden beantwoord. De huidtherapeut zal het huidprobleem inspecteren en dan een persoonlijk behandelplan samenstellen. Zij zal advies geven welke behandeling het meest geschikt en effectief is voor de huid. Het is eventueel mogelijk een proefpuls van de laser te ervaren.

Laserbehandeling
De behandeling start met enkele proefpulsen om de huidreactie en instellingen te bepalen. Na het reinigen van de huid wordt er een verkoelende gel aangebracht op het behandelgebied. Systematisch wordt het gebied ‘bestempeld’. Elke puls-‘stempel’ bestaat uit een combinatie van zacht licht en radiofrequente energie. Hemoglobine (de rode kleur in het bloed) neemt deze energie op en zet het – plaatselijk in het vaatje – om in warmte. Deze warmte zorgt ervoor dat het vaatje vernietigd wordt. Na elke behandeling zijn de vaatjes minder zichtbaar. Elke puls voelt als kleine prikjes in de huid. Bij de Elos-techniek is er geen verdoving nodig. Na een Elosbehandeling kan de huid lichtrood gekleurd en licht gezwollen zijn (als er bijvoorbeeld dicht bij de ogen behandeld wordt, kan dit gebied iets opzwellen). Na de behandeling kunnen er kleine korstjes ontstaan. Deze verdwijnen na enkele dagen.

Kleine vaatjes zijn soms al na één behandeling verdwenen. Voor grotere gebieden, diepere vaatjes en rosacea zijn vaak meerdere behandelingen nodig. Gemiddeld tussen de 1-5 behandelingen. Na elke couperose behandeling ziet u de vaatjes geleidelijk aan verminderen. In het behandelde gebied zullen pigmentvlekken en zonneschade tevens verminderen. Grove poriën verfijnen en uw huid zal steeds meer gaan stralen.


Vergoeding zorgverzekeraar

Het is mogelijk dat de behandelingen voor couperose/rosacea vergoed worden door de zorgverzekeraar. De hoogte van de vergoeding verschilt per zorgverzekeraar en polis. Het kan zijn dat er een verwijsbrief van de huisarts nodig is voor de vergoeding. Al onze huidtherapeuten zijn AGB- kwaliteitsgeregistreerd. Zij beschikken over vernieuwde kennis en vakbekwaamheid om de behandelingen uit te voeren. Wij helpen u graag tijdens het consult om uit te zoeken op welke vergoeding u recht heeft voor de behandelingen.

Disclaimer
Resultaten verschillen per persoon en zijn afhankelijk van diverse factoren, waardoor garantie niet mogelijk is. Laat u altijd goed informeren bij de specialist over de behandelmethodes in combinatie met uw verwachtingspatroon.

Vrijblijvende Huidanalyse
Vergoeding verzekeraarControleer of jouw zorgverzekeraar vergoed

  • Meer dan 8 jaar ervaring
  • Persoonlijk & Betrouwbaar
  • Vergoeding mogelijk bij verzekeraar
Huid Rotterdam logo donker

routebeschrijving huid rotterdam calandstraat 10b

Maandag: 09.00 - 18.00
Dinsdag: 09.00 - 18.00
Woensdag: 09.00 - 18.00
Donderdag: 09.00 - 18.00
Vrijdag: 09.00 - 18.00
Zaterdag: 09.00 - 17.00
Avonden op afspraak

Kwaliteitsregister ParamediciNederlandse Vereniging Van Huidtherapeuten

facebook huid rotterdam instagram huid rotterdam

© 2018 Huid Rotterdam - Alle rechten voorbehouden

Algemene voorwaarden | Privacy PolicyDisclaimer | Contact