Couperose/Rosacea - Wat is couperose, oorzaak en hoe behandelen


Er bestaan verschillende vaatafwijkingen in de huid. Couperose is zichtbaar als een rode verkleuring waarin kleine adertjes zichtbaar zijn. Rosacea is een vorm van couperose gecombineerd met ontstekingen. Ook kunnen er losse rode vaatjes zichtbaar zijn. Een voorbeeld hiervan is een ‘spider neavi’. Dit is een kleine ronde kern waaruit kleine adertjes als uitlopers komen (ziet eruit als een soort spinnetje).


Hoe ontstaat couperose/rosacea?

rosacea couperoseHet precieze ontstaan van bovenstaande vaatafwijkingen is niet bekend. Erfelijke factoren kunnen een rol spelen. Ook kan een ontregeling van het systeem dat het verwijden en vernauwen van de bloedvaatjes in het gezicht regelt een rol spelen. Uitgebreide blootstelling aan UV-straling kan een risicofactor zijn.


Wat zijn de symptomen van rosacea?

Rosacea is een chronische aandoening die voorkomt in het gezicht. De symptomen van Rosacea zijn roodheid, zichtbare bloedvaatjes en ontstekingen. Deze symptomen zijn vaak symmetrisch te zien op met name de neus en wangen, maar ook het voorhoofd en de kin zijn soms aangedaan.
Daarnaast wordt er vaak gesproken over ‘break-outs’, dit zijn periodes waarin de Rosacea heftiger is dan in de periode ervoor. Tijdens deze periode zijn er vaak meer onzuiverheden te zien en is de roodheid heviger.

Wat zijn de symptomen van couperose?

Heb je last van altijd last van een rode blos op de wangen? Ontsierende vaatjes op de neus? Dan heb je waarschijnlijk last van couperose. Deze roodheid wordt veroorzaakt doordat oppervlakkige haarvaatjes zijn verwijd en/of gesprongen. Dit kan zich uiten in een continu aanhoudende rode gloed of door duidelijk waarneembare vaatjes (teleangiëctastieën) op het gezicht.


Couperose/Rosacea behandelen

Een behandeling met laser is het meest effectief in het verminderen/verwijderen van couperose en/of rosacea. Hieronder een overzicht met de mogelijkheden:

Vrijblijvend consult
Als eerst vindt er een vrijblijvend consult plaats. Tijdens dit consult kunnen alle vragen worden beantwoord. De huidtherapeut zal het huidprobleem inspecteren en dan een persoonlijk behandelplan samenstellen. Zij zal advies geven welke behandeling het meest geschikt en effectief is voor de huid. Het is eventueel mogelijk een proefpuls van de laser te ervaren.

Laserbehandeling
Het laseren van de zichtbare vaatjes doen wij met de Nd:YAG laser. Deze laser kan het vaatje plaatselijk behandelen zonder de omliggende huid te beschadigen. De warmte van de laserstraal vernietigd het kleine vaatje, waarna deze door het lichaam zelf wordt opgeruimd. Na de behandeling is de huid wat roder door de warmte van de laser. Hiernaast kan de huid plaatselijk wat gezwollen zijn. Dit trekt in de uren na de behandeling weer weg.

Gemiddeld zijn er voor de vaatjes 1-3 behandelingen nodig. De tussentijd van de behandelingen bedraagt minimaal 4 weken. Dit omdat het lichaam wel even de tijd nodig heeft om de vaatjes op te ruimen.


Vergoeding zorgverzekeraar

Behandelingen voor vaatjes worden helaas niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Disclaimer
Resultaten verschillen per persoon en zijn afhankelijk van diverse factoren, waardoor garantie niet mogelijk is. Laat u altijd goed informeren bij de specialist over de behandelmethodes in combinatie met uw verwachtingspatroon.

Vrijblijvende Huidanalyse

  • Meer dan 8 jaar ervaring
  • Persoonlijk & Betrouwbaar
  • Vergoeding mogelijk bij verzekeraar
Huid Rotterdam logo donker

routebeschrijving huid rotterdam calandstraat 10b

Maandag: 09.00 - 18.00
Dinsdag: 09.00 - 18.00
Woensdag: 09.00 - 18.00
Donderdag: 09.00 - 18.00
Vrijdag: 09.00 - 18.00
Zaterdag: 09.00 - 17.00
Avonden op afspraak

Kwaliteitsregister ParamediciNederlandse Vereniging Van Huidtherapeuten

facebook huid rotterdam instagram huid rotterdam

© 2018 Huid Rotterdam - Alle rechten voorbehouden

Algemene voorwaarden | Privacy PolicyDisclaimer | Contact