Wat is striae?

Striae of striemen zijn ongelijke lijnen die eruit zien als strepen of lijnen, deze worden gevormd wanneer het onderhuids bindweefsel uit elkaar word getrokken. Waardoor je dus littekens in de huid krijgt. Striae houd in dat de diepere laag die vooral alleen uit steunweefsel bevat, verslapt en scheurt. Het ontstaat wanneer de huid word uitgerekt, het word vaak gezien bij mensen die snel groeien tijdens de puberteit, bij mensen die snel gewicht toenemen of bij de zwangerschap. Striae kan ook voorkomen bij ziekte waarbij de hormoon houding gestoord word, zoals syndroom van Cushing.

Symptomen striae.

Symptomen bij striae zijn vaak rode tot paarse lijnen of strepen in de huid. De strepen/lijnen verkleuren met de loop van de tijd na een huid/ ivoorkleur. De lijnen verschillen per lengte, ze kunnen van enkele centimeters tot 20 centimeter lang zijn, met de tijd worden de lijnen ook breder. Striae kan zich overal op het lichaam bevinden maar komt het vaakst voor op plekken waar het huid zich het meeste rekt. De meest voorkomende plekken zijn dan ook, de buik, borsten, bovenarmen, rug, onderarmen, dijen, heupen en billen. Het vormt zich geen gevaar, maar word wel vaak gezien als storend op het lichaam.

Striae verwijderen op deze manier.

Voor het verwijderen van je striae zou je een lasertherapie kunnen nemen, dus een laserbehandeling met een paar sessies. De laser kan de intensiteit van de striemen wel verminderen en de textuur verbeteren maar de striemen niet helemaal verwijderen. Je hebt paar behandelingen nodig voor gewenst resultaat.

Blijft u de striemen storend vinden kunt u ook de huid weg laten halen. Door bijvoorbeeld een buikplastiek, of een ander lichaamscontourgreep. Hierdoor verdwijnen de striemen wel. Bij buikplastiek word het chirurgische litteken verborgen in de haartjes van pubis. Bij de binnenzijde van de arm word het aangetaste huid helemaal verwijderd.


Ellen de Haan
Ellen de Haan

Ik vind het belangrijk dat je je goed voelt in je eigen huid. Ik ben dan ook blij als ik degene mag zijn die daarvoor kan zorgen. Dit kan gaan om een huidprobleem of simpelweg het onderhouden van de huid. Iedere huid kan een goede verzorging gebruiken. Ik nodig je graag uit voor een vrijblijvende huidanalyse via: http://www.huidrotterdam.nl/huidanalyse