Een rokershuid krijg je door dat je een lange periode rookt. Wanneer je met regelmaat de rook van een sigaret tegen je aan krijgt kan je een rokershuid krijgen. Elke sigaret bevat schadelijke stoffen zoals, formaldehyde, teer, cyanide en ook nicotine. Wanneer jij het rook van een sigaret inhaleert, zorgt dit ervoor dat je op dat moment minder zuurstof als normaal binnenkrijgt. De doorbloeding word verminderd en de collagene en elastine vezels worden afgebroken in de huid.

Symptomen van een rokershuid.

Doordat je geen goede doorbloeding hebt en een gebrek hebt aan hydratatie en afbraak hebt aan collagene en elastine vezels krijg je sneller last van een verouderde huid. De meeste zichtbare gevolg van roken is dat je een gele tint krijgt, waardoor je er ziek uit kan zien. Je huid kan er ook grauwig uit gaan zien, dit komt doordat het roken de vaatwanden laat vernauwen, hierdoor kunnen zuurstof en voedingsstoffen moeilijker de huid in. Doordat de bloedtoevoer verminderd waardoor de collageen afbreekt en het huid dun en slap word.

Rimpels boven de lip, rond de mond en de wangen zijn symptomen die iedere roker krijgt. De huid verstopt sneller door de roetdeeltjes van het sigaret en hierdoor krijg je last van mee-eters. De huid kan droog zijn door de verstoring van het evenwicht.  Er kan een vervroegde haaruitval voorkomen doordat er het bloed minder goed door het lichaam stroomt en dus hierdoor de haarzakjes niet genoeg bloed ontvangen door gezond door te kunnen groeien.

Rokershuid verminderen.

Door te stoppen kan je je huid al een boost geven. Veel vitamine, fruit en groentes zijn ook belangrijke supplementen. Je zou de huid ’s ochtends en ’s avonds kunnen reinigen met een milde cleanser zonder toegevoegde parfum om de huid een oppepper te geven. Ook een peeling zou goed zijn om de poriën van de huid te openen en de dode huidcellen te verwijderen. Als je geen peeling wilt nemen of niet neemt dan zou je ook een scrub kunnen aanschaffen om hem dan 1 keer per week te kunnen gebruiken. Een scrub is wat heftiger als een peeling en word daarom dus maar 1 keer per week geadviseerd. Je zou de doorbloeding in de huid kunnen stimuleren door het te masseren. Sigaretten nemen ook je vitamines af, dus zou je extra vitaminen C tabletten kunnen aanschaffen. Ook gezichtsolie is goed voor de huid. Sigaretten laten veel giftige stoffen vrij en beschadigen de huid. Denk aan gezichtsolie die 60% antioxidanten bevat.


Ellen de Haan
Ellen de Haan

Ik vind het belangrijk dat je je goed voelt in je eigen huid. Ik ben dan ook blij als ik degene mag zijn die daarvoor kan zorgen. Dit kan gaan om een huidprobleem of simpelweg het onderhouden van de huid. Iedere huid kan een goede verzorging gebruiken. Ik nodig je graag uit voor een vrijblijvende huidanalyse via: http://www.huidrotterdam.nl/huidanalyse